Konu Açıklaması

Antivirus nedir?

İlk zamanlar antivirus programı, bulaştığı cihazdaki bilgisayar virüsünü tespit edip, bazen kaldırabilen hatta diğer cihazlara bulaşmasını engelleyen bir yazılım anlamına geliyordu. Tabi bu 1990’larda kaldı. O günden bu zamana zararlı yazılım türünde ve sayısındaki artış antivirus programlarının da daha karmaşık güvenlik çözümlerine evrilmesine neden oldu.

Birçok gelişmiş koruma ürünü, kullanıcılarının güvenliğini sağlamak için birden fazla teknoloji kullanıyor. Bu da ürünlerin, casus yazılım, klavye kaydetme, kimlik bilgisi çalma, izinsiz kripto para madenciliği, fidye yazılımları nedeni ile dosyaların şifrelenmesi, truva atları ile bilgi sızdırılması, istenmeyen e-postalar ve dolandırıcılık gibi çok geniş bir yelpazedeki siber saldırı ile baş edebilmelerini sağlıyor.

 

Modern siber güvenlik çözümleri nasıl çalışır?

Çok önceleri antivirus çözümleri ağırlıklı olarak “imza” diye tabir edilen ve bilinen zararlı yazılımları listeleyen tarama dizilerine dayanıyordu. Günümüzde güvenlik yazılımı üreticileri bu dizileri daha önceden görülmemiş tehditleri bile algılayabilen, emulasyon, sezgisel tespit, davranış analizi gibi çeşitli karmaşık teknolojiler ile güçlendirdi.

 

Makine öğrenimi algoritmalarından, sanal alanlardan, bulut destekli itibar kontrollerinden ve diğer teknolojilerden elde edilen girdilerle geliştirilen bu zekâ, mevcut güvenlik ürünlerinin en son çıkan ve şüpheli öğeleri doğrudan uç noktada algılamasına ve engellemesine olanak tanır.

Tüm bu sistemler, özellikle şüpheli örnek sayısı nedeniyle gereklidir: ESET'in ölçümlerine göre, her gün yüz binlerce yeni tehdit ortaya çıkıyor. Ancak, hiçbir teknoloji, tüm güvenlik sorunlarını tek başına çözebilecek gümüş bir kurşun değildir. Bu nedenle insan uzmanlığı, yanlış tespitleri mümkün olduğu kadar düşük tutarken yüksek tespit oranlarına ulaşmak için gerekli olan zararlı yazılım araştırma ve analizlerinin köşe taşlarından biridir.

 

Modern bir siber güvenlik çözümü kullanmanın faydaları nelerdir?

Çok katmanlı gelişmiş teknolojiye sahip güvenilir bir güvenlik çözümü, yerleşik gömülü zararlı yazılımları bile tespit ederek, etkisiz hale getirebilir ve kaldırabilir. Kullanıcıları fidye, casus yazılım, istenmeyen eposta, oltalama (phishing) ve diğer sosyal mühendislik tekniklerinden koruyabilir ve ayrıca saldırganların güvenlik açıklarından yararlanma girişimlerini bertaraf edebilir.